Informatii pentru o vedere sanatoasa
Lentilele de ochelari moderne si in particular lentilele Nikon sunt produse sofisticate, are includ tehnologii de varf si cercetari complexe in domeniul materialelor, conceptiei si realizarii suprafetelor si al tratamentelor. Materialele din care sunt facute lentilele trebuie sa indeplineasca conditii foarte stricte pentru parametri optici si pentru puritate si transparenta. Aceste conditii pot fi respectate numai daca materialele respective sunt produse in instalatii complexe, cu control electronic al proceselor si atmosfera 100% fara impuritati, care sunt insa extrem de costisitoare. Numai producatorii renumiti isi pot permite astfel de costuri si producerea unor lentile de ochelari corespunzatoare, care sa asigure o vedere buna si confort in utilizare timp indelungat.
Lentilele de ochelari Nikon beneficiaza de toata experienta acumulata de Nikon in calculul optic pentru toate celelalte produse Nikon. Toate lentilele Nikon, indiferent de domeniul in care se utilizeaza (camere si obiective foto, microscoape, astronomie, geodezie, masuratori industriale), inclusiv lentilele de ochelari, sunt calculate cu un singur program de calcul, in Japonia. Acest program este perfectionat si optimizat continuu si include experienta Nikon de aproape 100 de ani in realizarea sistemelor optice complexe.
Transparenta, rezistenta la zgarieturi si rezistenta la murdarire a lentilelor de ochelari sunt determinate esential de tratamentele speciale aplicate in vid pe ambele suprafete ale acestora. Nivelul de performanta al tratamentelor si implicit al lentilei, este insa diferit de la producator la producator. Tratamentele superperformante implica o activitate de cercetare laborioasa precum si tehnologii si echipamente de varf.
Nikon, lider mondial in acest domeniu, detine aceste tehnologii si echipamente, pe care le utilizeaza atat pentru optica tuturor produselor Nikon, cat si pentru lentile de ochelari. Razele Ultra Violete (U.V.) din lumina naturala, invizibile pentru ochii Dvs., sunt extrem de daunatoare ochilor. Ochii reprezinta singura cale prin care lumina ( si implicit razele UV) patrund in corpul Dvs., foarte daunatoare atat pentru piele cat si pentru ochi. Razele UV pot provoca mai multe boli oculare, dintre care cea mai grava este cataracta. In prezent, din cauza razelor UV mult mai prezente in atmosfera decat in trecut, cataracta apare cu circa 20 de ani mai devreme decat in urma cu 40 de ani. In consecinta, protectia ochilor la UV este imperios necesara.
Lentilele de ochelari Nikon beneficiaza de tratamente speciale UV, care maresc protectia totala a ochiului la razele UV. Protectia totala UV asigurata de orice lentila se masoara prin Factorul de Protectie Solara a Ochiului (E-SPF). Aceasta are aceeasi semnificatie ca si factorul SPF utilizat la cremele pentru protectia pielii: de cate ori este protectia mai mare versus nicio protectie. E-SPF este certificat de o autoritate independenta si este singurul indicator valabil pentru protectia totala a ochiului la UV. Cu tratamentele speciale pentru UV (SCB UV si SCC+ UV), lentilele Nikon au E-SPF 25 sau 10, in functie de materialul din care este facuta lentila. Protectia totala la UV asigurata de lentilele Nikon cu aceste tratamente este de 4 respectiv 3 ori mai mare decat protectia asigurata de lentilele care nu sunt certificate E-SPF. Daca, doriti protectia maxima a ochiului la UV, solicitati lentile de ochelari cu E-SPF cat mai mare.
LED-urile folosite pentru iluminat, ca si cele utilizate in toate ecranele LCD (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, monitoare, televizoare, console, jocuri electronice) au o emisie de lumina albastra extrem de periculoasa pentru ochi? In zona luminii albastre, in jurul lungimii de unde de 450 nm., lumina emisa de LED-uri are un varf de energie mult mai mare decat lumina naturala. Aceasta energie provoaca reactii chimice pe retina, care in timp conduc la leziuni ireversibile ale retinei, asemanatoare celor care apar in mod natural, insa la varste inaintate (DMLA: degenerescenta maculara senila). Aceasta boala duce la piederea vederii, si nu se poate trata. Efectul luminii albastre asupra retinei este insesizabil si se cumuleaza in timp. Prin utilizarea oricarui dispozitiv cu ecran LCD, ca si in iluminatul artificial cu LED-uri, suntem expusi permanent la lumina albastra cu efecte extreme de nocive asupra retinei.
Nikon este producatorul de lentile de ochelari care a pus pentru prima oara pe piata o lentila protectoare contra luminii albastre. Protectia se realizeaza printr-un tratament special conceput pentru a filtra lumina albastra emisa de ecranele LCD si iluminatul artificial cu LED-uri: See Coat Blue UV (SCB UV). Protectia SCB UV se poate aplica pe orice lentila din sortimentul Nikon, indferent de dioptrie si material, mareste confortul in timpul utilizarii oricarui ecran LCD (inclusiv laptop si monitor PC) si protejeaza ochiul pe termen lung contra leziunilor pe retina produse de lumina albastra. Lucrati mult la computer sau in iluminat articial cu lumina rece, utilizati frecvent tableta? Aveti nevoie de protectia la lumina albastra oferita de lentilele Nikon cu tratamentul SCB UV.
Ochiul ajunge la maturitate la varsta de 14 -15 ani. Acesta este si momentul in care ochiul adult are cea mai mare capacitate pentru a vedea aprope, adica la cea mai mica distanta fata de ochi. Aceasta capacitate se diminueaza continuu, insa nu ne dam seama decat intre 40 si 50 de ani, cand distanta vederii clare aproape devine mai mare decat lungimea bratelor. Este momentul in care se instaleaza PREZBITIA, proces fiziologic, care nu este o boala oculara si apare la toata lumea, indiferent daca pana atunci vederea a fost sau nu buna (deci daca am purtat sau nu ochelari). Corectia Prezbitiei necesita ochelari numai pentru aproape, deci cine nu a avut nevoie anterior va avea nevoie pentru aproape, cine a purtat va mai avea nevoie de inca o pereche pentru aproape.
In prezent corectia prezbitiei se poate face cu o singura pereche de ochelari, si nu cu doua. Astazi orice persoana care a devenit prezbit, poate sa beneficieze de lentile progresive, care au zone cu putere diferita, in partea superioara pentru vederea la distanta, in partea inferioara pentru vederea aproape. Intre cele 2 zone, puterea lentilei creste continuu, astfel incat cu lentila respectiva se poate privi la orice distanta.
Lentilele progresive sunt cea mai buna corectie a prezbitiei, asigurand cel mai bun confort posibil cu o singura pereche de ochelari, pentru distanta si aproape. Sigurul dezavantaj al acestor lentile este ca necesita o perioada de acomodare, dupa care cel care le poarta nu mai simte nici un disconfort, ci din contra, utilizeaza o singura pereche de ochelari indiferent de distanta la care priveste.
Orice prezbit se poate acomoda cu lentilele progresive, daca sunt indeplinite doua conditii:
- Lentila sa provina de la un producator de lentile de ochelari de marca, deoarece numai acestia dispun de capacitatea de inovatie si tehnologica de a concepe si a realiza suprafetele complexe ale acestor lentile.
- Ochelarul sa fie executat de un magazin de optica medicala care poseda cunostintele si dotarea necesare pentru prescriptia si montajul corecte al lentilelor progresive. Cea mai performanta lentila progresiva, de la cel mai renumit producator, nu face doi bani daca reteta nu a fost prescrisa corect si daca nu este montata corespunzator. In astfel de situatii, purtatorul va avea probleme de acomodare: vedere neclara, senzatie de ,,valuri”, migrene si stari de greata, in final refuzul de a purta ochelarii.
Lentilele progresive Nikon au garantie de acomodare, provin de la un producator recunoscut pentru calitatea si fiabilitatea ireprosabile dovedite a produselor sale, si sunt disponibile exclusiv numai in magazine de optica selectionate.
Foarte interesant!